Haber

Celal Şengör İstanbul’u Uyardı: “Bu Deprem Müthiş Kötü Bir Haberdir”

Gazeteci Fatih Altaylı, Düzce’de yaşanan zelzele sonrasında görüştüğü Prof. Dr. Celal Şengör’ün, zelzele ile ilgili yaptığı ikazları yazdı. Celal Şengör’e nazaran yaşanan zelzele, İstanbul zelzelesinin bayağı yaklaştığını gösteriyor.

‘Stres birikimiz had safhada’

Fatih Altayı’nın, HaberTürk’te yer alan köşe yazısının ilgili kısmı şu halde;

Celal Şengör ile konuştum.

Avusturya’dan Türkiye’de olan biteni yakından izliyordu.

Geceden beri tüm bilgilere ulaşmaya çalışıyordu.

“Bana biraz süre ver” dedikten sonra geri aradı ve anlattı.

Yazacaklarım dünyanın en değerli jeologlarından birinin ve Kuzey Anadolu fayını inceleyen milletlerarası grubun Naci Görür’le birlikte üyesi olan bir Türk jeoloğun görüşleridir.

Fatih, bu zelzele harikulade berbat bir haberdir. Bu sarsıntı Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir zelzele bu. Halbuki herkes Düzce’nin tansiyonunu boşalttığını ve uzunca bir mühlet önemli bir zelzele olmayacağını düşünüyordu. O denli olmadığını gördük.

Bunun manası şu.

İstanbul sarsıntısı bayağı yakınlaşmış.

Stres birikimi had safhaya yaklaştı.

Naci Görür’ün dediği hakikat. Bolu Dağı’na yanlışsız da bir sarsıntı bekleyebiliriz. Fakat orada 1944 yılında bir sarsıntı oldu. Gerilim var lakin çok büyük bir zelzeleye yol açacak kadar değil.

Asıl gerilim birikimi Batı’ya hakikat oldu.

Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul.

İstanbul’u bir defa daha uyarıyorum. Ve tahminen bundan sonra bir defa uyarma fırsatımız dahi olmayabilir. Sana tavsiyem İstanbul’dan, kent içindeki konutundan taşın. O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru çizgisinin kırılması bile kâfi. Taşın zira Fatih’siz bir hayat istemiyorum.”

Celal Şengör’ün söyledikleri bunlar.

İster umursayın, ister umursamayın…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu