Çin’in zayıf verileri, dolar/TL’de yeni rekor, Goldman Sachs’ta işten çıkarmalar: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – 5 Haziran temerrüt tarihi yaklaşırken, Temsilciler Meclisi borç tavanı tasarısını oylamaya hazırlanıyor. Bu arada, hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler, Çin’in COVID-19 sonrası toparlanmasının gücü hakkında şüphe uyandırıyor. Goldman Sachs’ın yeni işten çıkarmalar planladığı bildiriliyor. Türkiye ilk çeyrekte %4 büyürken USD/TL rekor kırdı.
1. Borç tavanı anlaşması Parlamento’ya gidiyor
ABD Temsilciler Meclisi, ülkenin yıkıcı bir temerrüde düşmesinden sadece birkaç gün önce, 31.4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltecek bir yasa tasarısını bugün oylayabilir.
Sert muhafazakar Cumhuriyetçilerin itirazlarına rağmen, Meclis Kuralları Komitesi anlaşmayı Salı günü imzalayarak Kongre’nin alt meclisine sunulmasının önünü açtı.
Borçlanma limitini 2025 yılına kadar askıya alacak ve bazı hükümet harcamalarını sınırlayacak anlaşmanın yasalaşması için hem Temsilciler Meclisi hem de Senato onayı gerekiyor. Hazine Bakanlığı, borç tavanı kaldırılmazsa, federal hükümetin 5 Haziran’a kadar faturalarını ödemek için fonlarının tükenebileceği konusunda uyardı.
ABD Lideri Joe Bidenve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy – haftalar süren gergin müzakerelerde iki değerli oyuncu – Kongre’nin geçen hafta sonu üzerinde anlaşmaya vardıkları fikir birliğine yeşil ışık yakacağından umutlu olduklarını söylediler. Ancak koridorun her iki tarafındaki milletvekilleri anlaşmaya karşı çıktılar, bu da anlaşmanın tekrar geçmesinin kesin olmadığı anlamına geliyor.
2. Çin’in ekonomik verileri hayal kırıklığı yaratıyor
Ülkeye ilişkin yeni verilerle Çin’in kilit imalat sektöründe yeni başlayan toparlanma fabrika faaliyetiArt arda ikinci ayda düşüş göstermesinin ardından ivme kaybediyor olabilir.
Çin’in resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 51,4 olan ve bir önceki ay olan 49,2 olan beklentilerin altında 48,8’e geriledi. Daralmaya işaret eden 50’nin altındaki bir değer, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde, sıkı COVID-19 kurallarının kaldırılmasının ardından yılın başlarında başlayan toparlanmada resesyona işaret etti.
hizmetler de dahil olmak üzere diğer sektörlerdeki faaliyetin bir göstergesi. imalat dışı PMIda yavaşladı.
Pandemi sonrası tüketim artışındaki düşüş, bazı ekonomistlerin Pekin’in büyümeyi desteklemek için yeni teşvik tedbirleri alabileceğini tahmin etmesine yol açtı. Ancak, azalan emlak patlaması ve değerli Batılı ticaret ortaklarıyla devam eden gerilimler de dahil olmak üzere daha derin yapısal sorunlar devam ediyor.
3. Vadeli işlemler düşüşte
ABD borsa vadeli işlemleri, yatırımcıların Washington’daki borç tavanı krizine ve Çin’deki zayıf imalat rakamlarına karşı temkinli davranmasıyla Çarşamba günü düştü.
Dow%0.29, S&P 500%0,32 ve Nasdak 100%0,35 değer kaybetti.
Gösterge S&P 500, önceki oturumu büyük ölçüde değişmeden tamamlarken Nasdaq Kompozit %0,32 maliyet kazandı. Özellikle teknoloji paylaşımları, NVIDIA ŞirketiYapay zeka bağlantılı şirketlere artan ilgiden faydalanan çip üreticisi, fiyatı kısa süreliğine 1 trilyon doların üzerine çıkaran yeni bir ralli ile desteklendi.
diğer taraftan Dow Jones Sanayi Ortalamasıyaklaşık 51 puan düştü.
4. Çin’den gelen bilgi akışıyla petrol düşüyor
Petrol fiyatları, Çin’den gelen beklenenden zayıf ekonomik verilerin dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısının görünümüne ilişkin endişeleri artırmasıyla Çarşamba günü düştü.
Ülkenin pandemi sonrası toparlanmasının, 2023’ün başında umulduğu gibi, bu yıl petrol talebini rekor seviyelere getirip getirmeyeceği konusunda sorular dönüyor.
Bununla birlikte, Washington’daki borç tavanı tasarısındaki ilerleme, bir şekilde olumlu bir ruh hali yarattı. Yatırımcılar, milletvekillerinin en büyük petrol tüketicisi olan ABD’yi resesyona sürüklemekle tehdit eden olası bir felaketi önleyip önleyemeyeceğini görmek için beklerken endişeliler.
WTI%1,05 düşüşle 68,73 dolardan işlem gördü. brent%1,11 düşüşle 72,89 dolara geriledi.
5. Goldman Sachs’ın daha fazla işten çıkarmayı düşündüğü bildiriliyor
Goldman Sachsİşten çıkarmalar henüz bitmemiş olabilir.
Basında çıkan haberlere göre, yatırım bankacılığı devi önümüzdeki haftalarda çalışan sayısını 250’nin altına düşürmeyi planlıyor ve genel müdürler ve bazı ortaklar potansiyel olarak işten çıkarılacak. İşten çıkarmalarla ilgili ilk haber Wall Street Journal’dan geldi.
Yürütme Kurulu Lideri Davut Süleyman Goldman liderliğindeki Goldman, geçtiğimiz günlerde iki tür işten çıkarma duyurdu. Banka geçen Eylül ayında yaklaşık 500 ve bu yılın başlarında yaklaşık 3.200 çalışanını işten çıkardı.
Mart ayı sonunda banka, 2022’nin dördüncü çeyreğindeki toplamdan %6 daha az olan 45.400 kişiyi istihdam ediyordu.
Reuters tarafından alıntılanan bir kaynak, Goldman’ın yüksek faiz oranları anlaşma yapma sürecini etkilediği için bu yıl bütçesini sıkı tutmak istediğini söyledi.
6. Dolar, TL karşısında rekor kırarken, Türkiye’nin GSYİH verileri açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. 2023’ün ilk çeyreği için GSYİHBirinci varsayım geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4 artarak cari fiyatlarla 4 trilyon 631 milyar 792 milyon TL oldu.
Hizmet faaliyetleri ise aynı dönemde %12,4 arttı.
Döviz piyasalarında bu hafta dolar/TL paritesinde yukarı yönlü hareket ivme kazanırken, parite uluslararası piyasalarda 21 TL seviyesini test ederek yeni bir rekora imza attı.
USD/TL paritedeki yukarı yönlü oynaklığın ardından sabah saatlerinde 20,7 TL seviyesinden el değiştirmeye başladı. Uluslararası piyasalarda doların TL karşısında yükselmesiyle birlikte Kapalıçarşı kuru ile olan farkın azaldığı görüldü.