Ekonomi

Kuaförlük Mesleği Tehlikede: Çırak Bulamıyoruz

Adana’da 41 yıldır kuaförlük yapan bir kişi, gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanma yolunu seçtikleri için çırak bulamadıklarını, kendilerinden sonra mesleğin biteceğini söyledi.

41 yıldır Adana’da erkek kuaförlüğü yapan Ahmet Uluçay, kendilerine mesleği öğretebilecek, işi devredebilecekleri çırak bulamadıkları için sıkıntı çektiklerini belirtti. Uluçay, “Kuaför olarak yanımızda çalışacak çocuk bulamıyoruz. Sonuçta meslekler bitiyor. Bu sadece kuaförlük değil. Demircilikten tornacılığa, terziden kaportacılığa kadar tüm mesleklerde onları yetiştirecek takım arkadaşı bulamıyorlar” dedi. ve bu nesli ayakta tutalım.”

“Çocuklar sosyal medyadan para kazanmayı düşünüyor

Uluçay, “Artık sosyal medyanın da yardımıyla çocuklar para kazanmayı, çalışmayı düşünüyor. Biz çırakken ustalarımızın yanına gittiğimizde annelerimiz, babalarımız ustaya etin senin, kemiğin senin olduğunu söylerdi. Ancak bugün yine çocuklar geliyor, anne babaları çok istiyor. Bir gün iki gün kaldı.” “Daha da sıkışıp hızla kaçıyorlar. Ama maalesef bu durumda meslek bitiyor” dedi.

“Devlet çıraklık okulundaki öğrencilere katkı sağlıyor”

Devletin çıraklık okulları aracılığıyla meslekleri desteklediğine işaret eden Uluçay, şöyle konuştu:

“Devlet çıraklık okulunda okuyan çocuklara taban fiyatının dörtte birini ödüyor. Aynı zamanda açık liseden lise diploması alıyorlar. Bizde kuaförlük veya diğer sektörlerde diplomalarını alıyorlar. Kalfalık belgesiyle birlikte diplomalarını da alıyorlar, açık liseden mezun oluyorlar, taban ücretin dörtte birini alıyorlar, “Aslında devletin yaptığı çok güzel oldu. Ailelerin muhtemelen bundan haberi yok. Bilmeleri gerekiyor. Muhtemelen buradan bizimle antrenman yapacak insanları bulabiliriz. Umarım bizimle birlikte eğitim verecek çıraklar bulabiliriz. Bu sanatı başkasına bırakmamız lazım.”

“41 yıldır kuaförlük yapıyorum, yetiştirebileceğim tek çalışanım var.”

41 yıldır kuaförlük yaptığını belirten Uluçay, “Şu anda yanımda bir elemanım var. Yetiştirebileceğim bir elemanım var. Yani son dönemde yetiştirdiğimiz eleman sayısı kısıtlı. Benim gibi birçok usta çalışıyor. Burada bir açıklama yapmamız gerekiyor. Ailelerin de “Bunu bilmeleri lazım. Devletin sağladığı imkanlardan yararlanarak, ustaların da yardımıyla açık liseyle birlikte çıraklığa ve ustalara gönderdiklerinde bu işin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu