Ekonomi

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Aydın: “Türkiye’nin Yüzyılı’nda mevcut sorunları da çözerek ortadan kaldıracağına yürekten inanıyoruz”

Memur-Sen Bayanlar Komitesi Lideri Aydın: ” Türkiye’nin Yüzyılı’nda mevcut sorunları da çözerek ortadan kaldıracağına yürekten inanıyoruz”

ANKARA – Bayan kamu vazifelilerinin problemlerinin ele alındığı toplantıda konuşan Memur-Sen Bayanlar Komitesi Lideri Sıdıka Aydın, “Türkiye’nin Yüzyılı’nda mevcut sorunları da çözerek ortadan kaldıracağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Memur-Sen Bayanlar Kurulu tarafından sendika genel merkezinde “Kadın Emeğinin Sürdürülebilirliği” bahisli basın toplantısı düzenlendi. Bayanların çalışma hayatındaki sayıları arttıkça sundukları katkıların da bir o kadar büyük olduğuna dikkati çeken Memur-Sen Bayanlar Kurulu Lideri Sıdıka Aydın, “Buna bağlı olarak yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların çözümü için gereken düzenlemelere duyulan ihtiyaç da büyümektedir. Memur-Sen Kadınlar Komisyonu olarak günün şartlarına ve koşullarına bağlı dinamik bir şekilde sürekli değişen ve gelişen çalışma hayatında kadınların konumlarını ve sorunlarını yakından takip ediyoruz” sözlerini kullandı.

Son 20 yıllık süreçte hem toplumsal siyaset alanında hem de istihdam alanında devletin insanı önceleyen, bayanı önemseyen adımlarını değerli bulduğunu tabir eden Aydın, “Türkiye’nin Yüzyılı’nda mevcut sorunları da çözerek ortadan kaldıracağına yürekten inanıyoruz. Kadın emeğinin sürdürülebilirliği temasıyla hazırladığımız bu raporda BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve 11. Kalkınma Planı hedefleri dikkate alınmıştır” diye konuştu.

Raporda bulunan bayan kamu vazifelilerinin çalışma hayatında sürdürülebilir bir çalışma ortamı ve kurallarına kavuşmasına yönelik temel odakları sıralayan Aydın, “Aile bütünlüğünü tehdit eden sözleşmelerin kaldırılması, analık haklarının korunması, iş ve aile hayatı uyumu, cam tavanların kırılması, ev içi sorumlulukların paylaşımı, aile dostu vergi politikalarının benimsenmesi, mobbing, esnek çalışma modelleri, karar mekanizmalarında kadınlar ve nesillerimiz için süt izni” dedi.

“Sözleşmeli personel özlük haklarını kullanmak için bir umut kadroya alınmayı beklememeli”

Araştırma sonucu ortaya çıkan sıkıntıların tahlili noktasında Memur-Sen Bayanlar Kurulu olarak tekliflerini sıralayan Aydın, “Aile bütünlüğünü tehdit eden kontratlı istihdam modeli kaldırılmalıdır. Tıpkı işi yapan, birebir iş ortamında bulunan, birebir hizmeti sağlayan takımlı ve kontratlı işçi ortasında farklı toplumsal, mali ve özlük hakları ve farklı çalışma şartları bulunmaktadır. Kontratlı işçi özlük haklarını kullanmak için bir umut takıma alınmayı beklememeli, kamuda asıl istihdam tipi takımlı olmalı, başta bayan kamu vazifelileri olmak üzere aile birliği müddetli, süresiz, idari hizmet ve gibisi nitelikteki mukavelelerle sarsılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

“Yönetici sınıfında görevlendirme kişinin kariyer-liyakat prensipleriyle yanlışsız orantılı olmalı”

Kadın kamu görevlilerinin sayısının genel istihdam oranlarının artırılması politikası sayesinde artış gösterdiğini belirten Aydın, “Bu artış, karar sistemlerindeki bayan yönetici sayısına yansımamaktadır. Karar düzeneklerinde bayan oranlarının artırılması için siyasetler benimsenmekle birlikte, yönetici sınıfında görevlendirme kişinin kariyer-liyakat prensipleriyle gerçek orantılı olmalı, cinsiyet ayrımına tabi görüş ve ayrıcalıklar ortadan kaldırılmalı, bayanların idare alanında yükselmesinin önündeki pürüzleri içeren cam tavanlar kırılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Babalık müsaadesi üzere haklarda iyileştirmeler yapılmalıdır”

Süt izninin kullanımına ilişkin yönetici tutumlarının aynı zamanda aile politikalarını etkileyen bir yönü de bulunduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

“Mevcutta uygulanan süt müsaadesine ait birinci altı ay ve ikinci altı ay ortasında farklı karar, müddet ve müsaadeler olmamalı; süt müsaadesinin müddeti artırılarak 12 ay uygulanmalıdır. Buna ek olarak halihazırda uygulanan 16 haftalık doğum müsaadesi, kamu vazifelisi annenin annelik hissini yaşayabilmesi ve bebeğini sağlıklı bir biçimde büyütebilmesi için en az 24 hafta olmalı, ayrıyeten ailenin korunması için babalık müsaadesi üzere haklarda iyileştirmeler yapılmalıdır.”

Kadınlar Komitesi Lideri Sıdıka Aydın, raporun bayan kamu görevlilerine yönelik akademik alanda çalışma yapacak olan akademisyenlere, sıkıntıların tahlili noktasında ışık tutacağına inandığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu