Ticaret Bakanlığı: Zeytinyağında kısıtlama kararı iç piyasada fiyatları geri çekecek
Ticaret Bakanlığı, “Zeytinyağımızın bolluk döneminde katma değerli ve yüksek fiyatlarla ihraç edilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Ancak iç tüketimde yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşlarımızın mağdur olmasına da izin vermiyoruz. fıçı ve dökme zeytinyağı ihracatını kısıtlama kararımız iç pazardaki yüksek fiyatları kısa sürede geri çekecektir.” Tamamlandı.
Ticaret Bakanlığı, ‘Bakanlık yatırım üretim ihracat istihdam seferberliğine önem veriyor ve cari açığı kapatmak amacında’ başlıklı yazılı açıklama yaptı. Temmuz ayında bazı dal ve eserlerde beyin sarsıntısı yaralarının sarılması sürecinde ithalatın artması ve bunun nedenlerinin gündemde değerli yer tuttuğu belirtildi. İç ticaretteki dengelerin de yakından takip edildiğini belirterek, “Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu her esere kolayca ulaşabilmesi ve uygun fiyatlarla satın alabilmesi için gerektiğinde ihracatta veya ithalatta eser bazlı değişiklikler yapabiliyoruz. Bu bağlamda, küresel ısınma ve bunun sonucunda Akdeniz havzasında meydana gelen kuraklık nedeniyle İspanya ve İtalya başta olmak üzere, Türkiye dahil birçok ülkede zeytin ve zeytinyağı üretimi büyük zarar görmüş ve dünya zeytinyağı fiyatları fırlamıştır. zeytinyağı ihracatçılarımız bu pazardan daha fazla pay almak için ihracatlarına hız vermeye başladılar.İhracatımızın artması bizi mutlu etti.Geçen dönemin aynı dönemine göre zeytinyağı ihracatımız tedbir bazında yüzde 240 arttı ve zeytinyağı ihracatçılarımız bu pazardan daha fazla pay almak için ihracatlarına hız vermeye başladılar. 136,5 bin tona (632 milyon dolar) ulaştı İspanya’ya ihracatımız 21 kat, İtalya’ya ihracatımız ise 44 kat arttı.
‘KUTULU ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA KISITLAMA YOK’ Durumun böyle olduğu hatırlatılarak, “İhracatçı üretici ve tüketici kesimleri ile yaptığımız istişareler ve Tarım Bakanlığımız ile yürüttüğümüz uyumlaştırma çerçevesinde ve Ormancılık, dökme ve varil zeytinyağı ihracatının tescil işlemine 31 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yakın gelecekte yeni hasat dönemi başlayana kadar ara verilmiştir. Zeytinyağı ihracatımızın bolluk döneminde pahalı ve yüksek fiyatlı olmasından memnuniyet duyuyoruz.Ancak iç tüketimde yüksek fiyatlara vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermiyoruz. varil ve dökme zeytinyağı iç piyasada yüksek fiyatları kısa sürede geri çekecektir.. Önümüzdeki dönemin resmini görmeliyiz.Yeni dönemde Akdeniz’de kuraklık devam ederse ve zeytin üretimi düşükse o zaman zeytinyağı daha da hassas bir ürün olacak ve bu ürünün üretimi ve vatandaşa ulaştırılması için devletimizin ve ilgili tüm bakanlıkların farklı tedbirler alması gerekebilir. Gıda ürünlerindeki dengenin en çok tarım sektöründeki iklim ve meteorolojik koşullardan etkilendiğine dikkati çekerek, “Geçen kış mevsiminde yaşanan sakin ve kurak hava karar vericileri başta buğday olmak üzere tahıl ürünleri konusunda endişeye sevk etti. Bahar aylarında aldığımız verimli yağışlar ve devletimizin üretim ve fiyat tabanları sonucunda birçok tarım işinde istenilen düzeyde üretim artışı sağlanmış ve üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür.Buğday ve un fiyatlarında da herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. en değerli çalışmalarımızdan biri olan hububat… Ticaret Bakanlığı olarak, iç fiyat düzeyi ve ihracat artışı ortamında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istişare ve uyum içinde, arz, talebi dikkatle izleyerek, istikrarlı bir politika sürdürüyoruz. zeytinyağının yurt içi tüketiminde fiyat indirimi yaparak vatandaşlarımızı korumayı ve ihracatçılarımızı kutulu ambalajda yüksek fiyatlı zeytinyağı ihracatına yönlendirmeyi amaçlayan bu karar, üretim, tüketim, ihracat ve ithalat rakamları bazında , yeni hasat dönemine kadar sadece dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatı için kayıt yapılmaması uygulamasıdır. Kutulu ambalaj ile ihracatta herhangi bir kısıtlama yoktur. Önceliğimiz halkımızın menfaati olup, bu doğrultuda atılan adımların etki ve sonuçları izlenerek süreç yürütülmektedir.”
Turistik bölgelerde fahiş fiyat uygulandığına dair haberlerin geldiğine dikkat çekilerek, “Yaz sezonunda turizm yoğunluğunun artması nedeniyle turistik bölgelerde fahiş fiyat uygulayan işletmeler var ve daha da önemlisi bazı işletmelerin varlığı da cabası. Müşterileri arasında ayrımcılık yapan işletmeler, aldığımız şikayetler arasında halen devam etmektedir.’Böyle insanlar’ gibi tarzı, etnik kökeni veya inancı nedeniyle insanlık dışı uygulamalar gerçekleştirenlere karşı en ağır yaptırımların uygulanması için gerekli kontroller ve çalışmalar devam etmektedir. buraya giremez” diyerek, “İdarelerimize ve Ticaret Bakanlığı’na haber vermemiz gerekiyor. Gerekli işlemin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.”