Afad’ın Düzce Deprem Raporu, Anlatımı Kılıçdaroğlu… “Afetlere Müdahale Sürecinde Bilimsel Olarak Üniversitelere Daha Fazla Sorumluluk…
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşam sosyal medya hesabından paylaştığı ve uygulamadaki eksikliklerin anlatıldığı görüntüde, AFAD’ın 2,5 ay önceki Düzce depremi için hazırladığı rapora dikkat çekti. Raporda, Düzce İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) kapsamında 23 adet öncelikli (kırmızı) eylem bulunurken, gerçekleşme oranının yüzde 34,13 olduğu belirtildi. Ayrıca AFAD, üniversitelere bilimsel açıdan afet müdahale sürecinde daha fazla sorumluluk verilmesi, ilgili birimlerden afet çalışma gruplarının esas alınması ve afetlerle ilgili bilimsel girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, dün gece 10 ili vuran Kahramanmaraş depremine ait bir görüntü paylaştı. 23 Kasım 2022 tarihli AFAD’a göre Kılıçdaroğlu görselde 5.9; Kandilli Rasathanesi’ne kıyasla 6.0 büyüklüğündeki Düzce depremi için AFAD’ın hazırladığı raporu aktararak, uygulamadaki eksikliklere işaret etti.
Kılıçdaroğlu, Düzce Depremi ile ilgili hazırlanan ve 23 Kasım 2022’de yayınlanan rapor üzerine şunları söyledi:
“AFAD kendi röntgenini çekti. Bütün bunları AFAD’ın sayın bürokratları yazdı. Ama kim dinliyor? Ben şimdi nasıl susayım? Siyaset üstü mü desem? Bunları görmesem mi? Kader planı mı desem? sarsıntı çok büyüktü ama depremden çok daha büyüğü koordinasyonsuzluktu”Can kaybımızın geleceği nokta depremin büyüklüğü değil, müdahalenin etkisizliğidir. Erdoğan, seninle sonuna kadar savaşacağız. Kader planlarımızda da bu var.”
Rapora dikkat çeken Kılıçdaroğlu; Türkiye Afet Müdahale Planına (TAMP) göre 66 kişilik ekibin sadece yüzde 20’sinin bu görev için seçildiği, araç planlamasının yetersiz olduğu belirlendi.
HEYETİN ÖĞRETMENİ VE İMAMI VAR, YANLIŞ BULGULARA SEBEP OLDU
Raporun “Bulgular” bölümünde ayrıca şu bölüm dikkat çekti:
“TAMP’ye göre bu göreve göre oluşturulan 66 kişilik ekibin yüzde 20’sinin bu görev için seçildiği ve araç planlamasının yetersiz olduğu belirlendi. Bu nedenle oluşan yaklaşık 300 kişilik yeni bir kayıp tespit grubu oluşturuldu. hocalar ve imamlar kuruldu. sebep oldu.”
Raporda yer alan unsurlardan bazıları şunlardır:
“Oluşturulan grup, vatandaşların bölgede hasar tespit süreci hakkında bilgi sahibi olmaması nedeniyle yanıltılmasına neden olurken, afet hasar kümelenmesinin de hasar tespitinde olduğu gibi merkezi düzeyde bir uyumla yürütülmesi gerektiği görüldü.
DASK’ın ülke genelindeki oranı yüzde 56,70, Karadeniz Bölgesi’nde ise yüzde 44,80. Bu oran Düzce’de yüzde 78,30.
2021 yılında hazırlanarak yürürlüğe giren Düzce IRAP’ta incelenen afet türleri kapsamında 15 adet sel, sel, taşkın; beyin sarsıntısı 7 adet; Biri ateş olmak üzere toplam 23 öncelikli (kırmızı) hareket vardır. Kasım 2022 dönemi için aksiyon gerçekleşme oranı yüzde 35,9; kırmızı eylem gerçekleşme oranı 34,13’tür.
Orta depremde, 2021-2025 ortasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, imar barışı mevzuatından yararlanan binaların depreme dayanıklılık denetimi yapılması isteniyor. Kontrollerin gerçekleşme oranı %5’tir.
Tüm belediye başkanlarının talep ettiği eylemlerden birinin de 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra ayakta kalan ve halen kullanımda olan binaların envanterinin çıkarılması olduğunu vurgulayan bu eylemin gerçekleşme oranı yüzde 27 olarak belirtildi.
“İLETİŞİM EKSİKLİĞİ NEDENİYLE KARARLAR ALINAMIYOR”
Düzce Depremi ile ilgili AFAD raporunda; “Depremden sonra afet kümelerinin ve kurumlarının yeterince hazır olmaması nedeniyle TAMP devreye alınamadı. TAMP uygulanamadığı için afet yönetimi kaosa ve karmaşaya dönüşerek görev ve yetki karmaşasına neden oldu. iletişim ve koordinasyon sorununa yer verilmiştir.
“ÜNİVERSİTELERE BİLİMSEL AFET MÜDAHALE DÖNGÜSÜNDE DAHA FAZLA SORUMLULUK VERİLMELİ”
AFAD, üniversitelere afet müdahale döngüsünde daha fazla sorumluluk verilmesi, ilgili birimlerden gelen afet çalışma kümelerine güvenilmesi ve afetlerle ilgili bilimsel girişimlerde bulunulması gerektiğine de dikkat çekti.
haber-taskent.com.tr